Title Image

PRELUCRARE LASER

CE ESTE PRELUCRAREA LASER ?

Tehnologia laser ofera cele mai rapide metode de debitare, gravare si fotogravare de pe piata pentru o gama larga de materiale. Comparativ cu tehnologiile de prelucrare traditionale, prelucrarea cu laser asigura un grad de detaliere incomparabil mai mare si posibilitatea de realizare de piese de dimensiuni mult mai mici.

In cadrul Atelier 13 puteti beneficia de avantajele acestei tehnologii fie independent, comandand servicii de debitare si/sau gravare laser, fie comandand servicii de productie si/sau design pentru obiecte a caror modalitate de executie optima este reprezentata de prelucrarea laser.

CARE SUNT APLICATIILE PRELUCRARII LASER ?

Utilizarea tehnologiei laser pentru prelucrarea materialelor are o vasta aplicabilitate in diverse domenii, datorita accesibilitatii si vitezei de lucru. Prin prelucrare laser se pot realiza cu usurinta piese sau obiecte cu design personalizat atunci cand exista materialul prelucrabil si un desen vectorial 2D in baza caruia sa se realizeze prelucrarea.

In cadrul atelierului nostru va puteti baza cu incredere pe avantajele tehologiei laser atunci cand doriti sa debitati sau sa gravati materiale corespunzatoare in scopul obtinerii de: piese de mici dimensiuni sau cu detalii fine, piese mari sau mici cu grosimi de pana la 10 mm ( in functie de materialul dorit ) sau piese din materiale flexibile sau fragile, care nu s-ar preta la metode traditionale de debitare mecanica.

Domeniile de aplicabilitate ale prelucrarii laser sunt numeroase, de la realizarea de obiecte custom pentru toate industriile creative – arhitectura, design, moda, arta, advertising, scenografie si creatii handmade – pana la realizarea de piese sau subansambluri pentru productia publicitara, machete de prezentare sau prototipuri ingineresti.

TIPURI DE PRELUCRARE LASER

DEBITARE LASER

Caracteristica principala a debitarii laser este culoarea mai inchisa a cantului materialului prelucrat, exceptie facand doar materialele plastice care nu isi modifica nuanta in urma prelucrarii.

Recomandam ca in cazul pieselor pline, fara goluri, dimensiunile minime ale acestora sa fie mai mari sau egale cu 5×5 mm, iar in cazul celor de tip trafor, cu goluri, distanta dintre goluri sa fie mai mare de 1-1.5mm in functie de materialul ales.

Grosimea razei laser la debitare este comparabila cu 0.2mm, functie de materialul ales.

GRAVARE LASER

Gravura de linie este procedeul de inscriptionare a materialelor cu desen de linie. Rezultatul obtinut este similar cu cel al pirogravurii insa la un grad de finete si detaliere incomparabil mai mare.

Prelucrarea cu gravura de linie se poate face la grosimi si adancimi diferite care sunt insa relative, putand fi doar comparate intre ele, nu si masurate.

Cele mai vizibile gravuri de linie sunt realizate pe materiale lemnoase sau celulozice, acestea rezultand de culoare mai inchisa decat suprafata materialului.

GRAVARE DE SUPRAFATA

Gravura de suprafata este procedeul de acoperire a unei suprafete cu o succesiune de gravuri de linie orizontale, foarte apropiate intre ele. Marirea densitatii liniilor de gravura, tradusa prin marirea pasului de gravura, duce la acoperirea uniforma a unei suprafete dar si la marirea timpului de productie.

Schimbarile de culoare ale materialului in cazul prelucrarii vor avea loc cu precadere in cazul materialelor lemnoase si celulozice desi exista si o serie de materiale plastice special gandite pentru gravura de suprafata.

FOTOGRAVURA

Fotogravura este procedeul prin care se realizeaza gravuri de suprafata gradient in baza unor imagini alb negru cu contrast foarte bun. Rezultatul obtinut in urma gravurilor laser de imagine va fi totdeauna o varianta usor abstractizata a acelei imagini.

Calitatea si aspectul fotogravurii depind atat de rezolutia si contrastul imaginii model dar si de comportamentul materialului suport.

Cele mai reusite fotogravuri se pot realiza pe materiale lemnoase si celulozice dar si pe o serie de materiale plastice create special pentru gravura.

POSIBILITATI DE PRELUCRARE PENTRU DIVERSE MATERIALE

CATEGORII MATERIALE GROSIMI DEBITARE GRAVARE
MATERIALE PLASTICE placi acrilice ( plexiglas ) 1.5, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10 mm
placi acrilice ( plexiglas ) >10 mm
copoliester PETG 0.5, 1 mm
hips 1, 1.5, 2 mm
ABS laserabil 0.5/0.8, 1.3/1.5, 1.6 mm
forex sau PVC toate grosimile
MATERIALE LEMNOASE MDF natur 3, 4, 6, 8 mm
MDF natur > 8 mm
placaj mesteacan 1, 1.5, 2 mm
placaj plop ( sau esente moi) 4, 6, 8 mm
placaj alte esente 4, 6 mm
placaj lemn general > 6/ 8 mm functie de esenta
balsa 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8, 10 mm
pluta aglomerata 1, 2, 3, 5 mm
pluta aglomerata >5 mm
MATERIALE CELULOZICE hartie 0.3 – 0.8 mm
duplex 0.5 – 0.8 mm
mucava 1, 1.5, 2, 2.5, 3 mm
passepartout 1.5 mm
carton ondulat 1.5, 3, 4, 6.5 mm
carton mus 3, 5 mm
METALE inox *
aluminiu eloxat gravabil
ALTE MATERIALE textile *
fetru * 1.5 – 3 mm
piele naturala * 0.5 – 1.5 mm
burete subtire * <10 mm

*  materiale neexistente in stocul Atelier 13

CUM COMAND ?

Pentru a plasa o comanda de prelucrare laser, este nevoie sa ne trimiteti un desen vectorial 2D a pieselor dorite, la scara 1:1 in mm, in care sa marcati cu culori diferite tipurile de prelucrare utilizate – debitare, gravura de linie sau de suprafata.

Pentru usurinta comunicarii rezultatului dorit si pentru evitarea problemelor de interpretare, recomandam utilizarea template-ului de mai jos care poate fi importat la scara in orice soft de desen vectorial.

Recomandam sa tineti cont de urmatoarele mentiuni speciale in ceea ce priveste pregatirea fisierului:

  • fonturile se pot importa in softul de masinare doar in formula rasterizata ( transformate in curbe )
  • gravurile de suprafata se pot executa doar in baza unor polilinii sau spline-uri inchise
  • efectul de linie punctata poate fi obtinut numai din linii separate, linia de tip punctat neputand fi importata ca atare in softul de masinare
  • singurele tipuri de prelucrari laser pentru care nu este nevoie de desen vectorial sunt fotogravurile
  • dimensiunile maxime de prelucrare dintr-o singura bucata sunt de 1500x1200mm
  • acceptam pentru prelucrare laser fisiere 2D cu extensiile DWG, DXF, CDR, AI, EPS vectorial sau 3DM.

In urma analizei fisierelor si cerintelor proiectului veti primi oferta noastra bazata pe consumul de material si pe estimarea cantitatatii sau timpului de prelucrare.